Oud-informateur Wijffels (CDA): Buma heeft niets met groene politiek

Volgens Herman Wijffels, oud-informateur en prominent CDA'er, ligt CDA-leider Sybrand Buma dwars bij de formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Bronnen rondom de formatie hebben dat bevestigd tegenover het AD. De CDA-leider zou iedere 'groene maatregel' blokkeren aan de formatietafel. Wijffels vindt nu dat Buma zijn standpunt moet aanpassen of met het CDA de oppositie in moet gaan.

De oud-informateur denkt dat Buma huiverig is om vanuit de overheid de milieuproblematiek aan te pakken. Hij zou dit liever aan de markt willen overlaten. Zelf is Wijffels wel voorstander van een actieve overheid op het gebied van klimaat en energie.

Buma wilde voorafgaand aan de formatiegesprekken van donderdagochtend niet inhoudelijk reageren op Wijffels. Tegen NRC Handelsblad zei hij: ‘Voor mij geldt dat het resultaat van deze onderhandeling het belangrijkste is en dat heb ik tot nu toe willen laten zien door geen mededelingen te doen over wat er om de formatie heen allemaal gebeurt’.

De andere onderhandelaars ontkenden de berichtgeving van het AD. VVD-secondant Halbe Zijlstra zei dat er weinig van klopt en Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, ‘kan zich niet herkennen’ in het verhaal. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft nog steeds vertrouwen in het slagen van deze formatiepoging: ‘We kunnen mooie dingen op het gebied van klimaat doen’.

Meer weten over de kabinetsformatie? Lees verder in ons nieuwsoverzicht.

Terug