Voorlopige prognose verkiezingsuitslag

De verkiezingsdienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft nog geen definitieve prognose van de verkiezingsuitslag gegeven. Het persbureau durft alleen een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag aan, zo meldt de NOS. Normaal gesproken komt het ANP de ochtend na de verkiezingen met een definitieve prognose, gebaseerd op de uitslagen die gemeenten telefonisch of via internet doorgaven. Dit jaar duurt het tellen van de stemmen op de stembureaus echter langer dan voorgaande verkiezingsjaren. Dit komt waarschijnlijk door de grotere hoeveelheid deelnemende partijen en de hogere opkomst.

  Voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag per partij:

 • VVD: 33 zetels
 • PVV: 20 zetels
 • CDA: 19 zetels
 • D66: 19 zetels
 • SP: 14 zetels
 • GL: 14 zetels
 • PvdA: 9 zetels
 • PvdD: 5 zetels
 • CU: 5 zetels
 • 50PLUS: 4 zetels
 • SGP: 3 zetels
 • DENK: 3 zetels
 • FvD: 2 zetels

Bekijk hier hoe de nieuwe Tweede Kamer eruit ziet gebaseerd op deze voorlopige uitslag.

Terug