Oude Tweede Kamer neemt afscheid

Vandaag is de laatste officiële dag van de oude Tweede Kamer. Tijdens de laatste vergadering nemen 71 Kamerleden afscheid, zij zijn na de verkiezingen van 15 maart niet herkozen of hebben uit eigen beweging besloten om de Kamer te verlaten. Voorzitter Arib spreekt vanaf 14.00 uur alle vertrekkende Kamerleden toe. De vergadering is hier live te volgen. Voordat het afscheid kan beginnen, staan er echter nog twee punten op de agenda voor de oude Tweede Kamer.

Allereerst bespreekt de oude Tweede Kamer het verslag van de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven van de Tweede Kamerleden. Deze commissie onderzoekt of de verkiezingen naar behoren zijn verlopen door de verslagen van alle stembureaus te bekijken. Daarnaast onderzoekt deze commissie de geloofsbrieven van de gekozen, nieuwe Kamerleden. Deze geloofsbrieven zijn een soort mededelingen die de gekozen Kamerleden doen aan de commissie. Zij geven de commissie een uittreksel uit het bevolkingsregister en geven ook aan of zij ‘openbare betrekkingen’ hebben, zoals een bestuursfunctie of een baan.

Het volgende agendapunt betreft het vaststellen van een ontwerp-profielschets voor de nieuwe Kamervoorzitter. Deze wordt op 29 maart gekozen. De Formatiewijzer berichtte gisteren dat de kans groot is dat de huidige voorzitter, Khadija Arib, herkozen wordt. Bekijk hier de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer. U kunt op deze pagina zoeken op naam, partij, woonplaats of provincie.

Terug