Planbureau: nieuw kabinet moet klimaatverandering aanpakken

Informateur Edith Schippers heeft bij de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks een aantal deskundigen uitgenodigd om over de huidige stand van zaken in Nederland te praten. Gisteren schoven de directeuren van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Hans Mommaas en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Kim Putters, aan. Zij praatten de informateur en de onderhandelaars bij over recent onderzoek naar de stand van zaken in de Nederlandse samenleving en het milieu. Afgelopen vrijdag waren al een drietal financieel-economische experts aan de beurt.

Om 10.00 ’s ochtends was gisteren eerst SCP-directeur Kim Putters te gast bij de informateur en onderhandelaars. De NOS berichtte dat Putters wil dat het nieuwe kabinet ‘bruggen gaat bouwen’, om de ‘groeiende maatschappelijke scheidslijnen’ tegen te gaan. Het Sociaal en Cultureel Planbureau is een wetenschappelijk instituut dat sociaal-wetenschappelijk onderzoek verricht naar de leefsituatie van de Nederlandse bevolking. Het SCP rapporteert aan de regering, de Eerste en Tweede Kamer, de ministeries en maatschappelijke en overheidsorganisaties.

’s Middags was PBL-directeur Hans Mommaas op gesprek uitgenodigd. Hij heeft volgens nu.nl benadrukt dat het klimaatprobleem aangepakt moet worden. Daarnaast heeft Mommaas aandacht gevraagd voor energie, landbouw & natuur, circulaire economie en versterking van de stedelijke regio’s. Het Planbureau voor de Leefomgeving is een inhoudelijk onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van milieu, natuur en ruimte, dat organisatorisch onderdeel is van de Rijksoverheid.

Meer weten over de formatieonderhandelingen? Lees verder in ons nieuwsoverzicht of bekijk onze pagina met achtergrondinformatie over het formatieproces.

Terug