Kamervoorzitter Arib informeert de koning over het debat

Vandaag sprak de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander over de situatie rond de formatie. Ze heeft de koning geïnformeerd over de mislukte verkenning en het debat dat hierover gisteren plaats vond. Volgens een woordvoerder van Arib komt het wel vaker voor dat de Kamervoorzitter de koning informeert, dit gebeurde ook een paar dagen na de verkiezingen.

De Tweede Kamer nam gister de motie van ChristenUnie en de SGP aan om in de toekomst een “externe partij te belasten met de eerste stappen in de kabinetsformatie en daarbij mee te nemen de mogelijke rol voor het boven de partijen staande staatshoofd”.

Sinds 2012 heeft de koning geen formele rol meer bij de vorming van een nieuw kabinet. De Tweede Kamer neemt het initiatief, maar het is gebruikelijk dat de koning over het proces wordt geïnformeerd. Hij wordt regelmatig bijgepraat over de onderhandelingen.

Terug