Jongerenorganisaties politieke partijen reageren op het debat

Afgelopen vrijdag hebben de jongerenorganisaties van D66, de ChristenUnie en het CDA gereageerd op het optreden van hun partijen bij het debat over de mislukte verkenning in de formatie. De Jonge Democraten, PerspectieF en het CDJA zijn kritisch: zij vinden dat de partijen geen formatiegesprekken moeten voeren met de VVD zolang Rutte de beoogde premierskandidaat is. ChristenUnie-leider Segers heeft afgelopen zaterdag gereageerd en duidelijk gemaakt dat de ChristenUnie niet in een volgend kabinet komt wanneer dit onder leiding is van Mark Rutte.

Vandaag hebben jongerenorganisaties van zes politieke partijen tevens een gezamenlijke brief naar hun partijen gestuurd waarin zij de moederpartijen oproepen zich vandaag uit te spreken dat een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer geen optie is. De brief is ondertekend door de Jonge Democraten (D66), DWARS (GroenLinks), de Jonge Socialisten (PvdA), PerspectieF (ChristenUnie), Oppositie (DENK) en PINK! (Partij voor de Dieren). Het CDJA deed afgelopen vrijdag reeds een vergelijkbare oproep en gaven in reactie op dit initiatief aan dat zij nog steeds vinden dat er niet onderhandeld moet worden over een nieuwe regering met Rutte. Desondanks hebben zij deze brief niet medeondertekend omdat zij van mening zijn dat de brief ‘te veel een oproep aan de VVD [is], over wat die partij moet doen. Dat is niet aan ons’, aldus een woordvoerder.

De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, ziet Rutte nog steeds graag als premier, maar maken zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen bij andere partijen.

Terug