Leden PvdA en GroenLinks roepen op tot meer samenwerking

Een groep leden van de PvdA en GroenLinks roepen op tot een nauwere samenwerking tussen de twee partijen. Het is volgens deze leden noodzakelijk dat de twee partijen samenwerken om Nederland groener en socialer te maken.

De grote verliezen op links bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart is de aanleiding geweest voor het Roodgroen Manifest. De leden schrijven in dit manifest dat GroenLinks en PvdA samen een sterke macht kunnen vormen, zodat er een mooi resultaat komt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Volgens de leden is het belangrijk dat linkse partijen niet meer concurreren, maar juist gaan samenwerken.

In een toelichting aan de NOS zegt Marlies Willemen (GL) dat de twee partijen goed samen kunnen werken en dat het belangrijk is dat deze twee partijen elkaar vasthouden bij de formatie. Volgens haar is het alleen dan mogelijk om een eerlijker en groener Nederland te realiseren.

Een andere initiatiefnemer, Frank van de Wolde, zegt tegen de NOS dat het nu tijd is voor een fusie van de partijen. Volgens Van de Wolde is het niet mogelijk dat de twee partijen samen kunnen vergaderen als één partij in de coalitie zit en de andere partij in de oppositie. Na de formatie is het volgens de initiatiefnemers belangrijk dat ze elkaar vasthouden bij de formatie en daarna één fractie vormen die bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen meedoet met één kandidatenlijst.

De partijvoorzitters van zowel de PvdA als GroenLinks hebben enthousiast gereageerd op het initiatief. PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar wil graag met de initiatiefnemers in gesprek blijven. De voorzitter van GroenLinks, Kathinka Eikelenboom, zegt enthousiast te zijn over het versterken van de samenwerking en dat de focus nu vooral ligt op het vasthouden aan de PvdA bij de formatie.

Terug