Moeten er nieuwe verkiezingen komen?

De formatie is in volle gang en toch wordt er gesproken over mogelijke nieuwe verkiezingen. Nadat RTL Nieuws vorige week een artikel publiceerde over de toeslagenaffaire zei Geert Wilders (PVV) dat nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zijn wanneer de onthullingen van RTL waar blijken te zijn. RTL Nieuws melde namelijk dat het kabinet informatie over de toeslagenaffaire bewust achterhield voor de Tweede Kamer.
Mark Rutte (VVD) rekent niet op nieuwe verkiezingen, dit zou immers niks oplossen. Het AD meldt dat de peilingen er op wijzen dat de verhoudingen niet veranderen. Alleen de achterban van de PVV, Forum voor Democratie en SP zijn voor nieuwe verkiezingen.
In een column in de Trouw schrijft Hans Goslinga dat nieuwe verkiezingen niet onlogisch zijn. Met de nieuwe onthullingen over de toeslagenaffaire kan de kiezer volgens Goslinga een weloverwogen keuze maken. Ook kan de Tweede Kamer volgens hem haar zelfstandige positie onderstrepen door nieuwe verkiezingen te vragen en zo ook werken aan een nieuwe bestuursstijl. Op het moment dat de formatie nog verder vastloopt zijn er nieuwe verkiezingen nodig.
Terug