Vandaag is het debat over de notulen van de toeslagenaffaire

Vandaag vindt het debat over de op maandag openbaar gemaakte notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire plaats. Dit debat is ook belangrijk voor het verdere verloop van de formatie. Er wordt vandaag onder andere gesproken over vertrouwen, iets wat nodig is voor het formeren van een nieuw kabinet. De Kamer debatteert over de vraag of en hoe het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte (VVD) terug te winnen is.

Niet alleen Mark Rutte moet zich verantwoorden, ook het CDA, D66 en ChristenUnie moeten zich verdedigen tegenover de Kamer. De Kamer gaat in debat met onder andere Mark Rutte, Wopke Hoekstra (CDA) en Wouter Koolmees (D66). Zij waren vanuit hun ministerie mede verantwoordelijk voor de toelslagenaffaire. Rutte en Hoekstra zullen dus niet plaatsnemen in de Kamer om het debat zuiver te houden en ook Sigrid Kaag (D66) zal niet plaatsnemen als Kamerlid.

Het CDA en D66 kunnen nu niet meer zo kritisch zijn op Rutte als ze tijdens het debat met verkenners Ollongren en Jorritsma waren. Uit de notulen van de ministerraad is immers gebleken dat o.a. bewindslieden van die partijen zich (ook) over kritische Kamerleden hebben beklaagd.

Bij dit debat blijft natuurlijk de vraag spelen over hoe de formatie nu verder moet. De partijen hopen dat na het debat het verslag van informateur Tjeenk Willink de volgende stappen in het formatieproces duidelijk zal maken. Naar verwachting komt dat verslag na het debat en zal er volgende week over gesproken worden in de Tweede Kamer. Hoe het debat gaat verlopen is afwachten, er zal onder andere gesproken worden over de macht en tegenmacht en over hoe de informatievoorziening verloopt. Het zal wederom gaan over vertrouwen.

Terug