Notulendebat is geweest, de formatie kan verder

Gisteren vond het debat over de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire plaats. De formatie heeft tijdelijk stil gestaan in aanloop naar het debat, omdat er gekeken moest worden naar de rol van Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) bij de toeslagenaffaire en het niet verstrekken van informatie aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft het gister de motie van wantrouwen, ingediend door Farid Azarkan (DENK) en medeondertekend door PVV, BBB en Bij1, overleefd. GroenLinks en de PvdA waren ook kritisch op het demissionaire kabinet, maar steunden de motie niet. Klaver (GL) en Ploumen (PvdA) kijken liever vooruit naar de toekomst. Wel willen de twee partijen een nieuwe bestuurscultuur en diende daarvoor een motie in. Deze werd breed gesteund in de Kamer. Een nieuwe bestuurscultuur is sinds het begin van de formatie een belangrijk onderwerp.

Een ander belangrijk onderwerp, het herstel van vertrouwen, werd ook besproken gisteren, mede door de motie van Azarkan. Het kabinet is door het debat gekomen, maar het vertrouwen is nog niet hersteld. Het is volgens de Trouw wel duidelijk dat veel partijen nu door willen en daarom zal de formatie niet tot stilstand komen. Dit zou volgens de krant een te grote consequentie zijn.

Het volgende Kamerdebat dat zal plaatsvinden zal waarschijnlijk gaan over hoe het verder moet gaan met de kabinetsformatie.

 

 

Terug