Reacties fractievoorzitters op eindverslag informateur

Informateur Tjeenk Willink heeft vrijdag zijn eindverslag uitgebracht. Een aantal fractievoorzitters bedankt de informateur voor zijn werk.

Gert-Jan Segers geeft in een reactie aan dat de ChristenUnie zich zal blijven inzetten voor herstel van vertrouwen en een dienstbare overheid die ook naar mensen omkijkt. Hij benoemt dezelfde uitdagingen voor het land die ook in het verslag van Willink staan. Verder benadrukt Segers nogmaals dat de grotere fracties nu aan zet zijn.

Ook Sigrid Kaag (D66) is tevreden over de aanpak van de informateur. Zij wil graag een formatie op een feitelijke analyse van problemen, iets wat Willink ook adviseert. Ook 50Plus laat weten weten tevreden te zijn met het verslag. Zij willen ook een regeerakkoord op hoofdlijnen, zodat er meer ruimte komt voor debat. Verder moet volgens fractievoorzitter Liane den Haan de Tweede Kamer ook het goede voorbeeld geven voor de nieuwe bestuurscultuur.

Geert Wilders (PVV) is daarentegen niet tevreden over het verslag. Volgens hem verandert er niets en “wordt de weg geplaveid voor het vierde kabinet” van Mark Rutte. Wilders geeft aan dat de partij hard “het verzet zal leiden.” Ook Caroline van der Plas (BBB) maakt nog maar eens duidelijk dat, ondanks dat Willink in zijn verslag had geschreven dat de BBB samenwerking met de VVD niet geloofwaardig vindt, de partij niet met de VVD wil samenwerken. Daarnaast is het volgens Van der Plas niet logisch dat haar partij, met maar één zetel in de Tweede Kamer, deelneemt aan de coalitie.

Terug