Wat zijn de volgende stappen in het formatieproces?

Afgelopen vrijdag kwam informateur Tjeenk Willink met zijn eindverslag. Hiermee heeft hij zijn werkzaamheden als informateur afgerond.

Volgens hem moet de volgende fase van het formatieproces nu gaan over de grote inhoudelijke problemen waar het land voor staat. De Tweede Kamer is nu aan zet en moet bepalen welke onderwerpen de komende jaren belangrijk zijn. Daarna kan het gaan over wie op welke positie kan komen en welke partijen plaatsnemen in de coalitie.

De NOS meldt verder ook dat er een aantal hints over de mogelijke voorkeuren van de partijen in het verslag en de bijgevoegde gespreksverslagen staan. Zo willen de VVD en D66 dat het CDA bij het formeren aan tafel plaatsneemt, maar dat het voor het CDA eerst tijd is om voor rust in de partij te zorgen. Mede daarom gaat het volgens de NOS nog een tijd duren voordat er een nieuwe coalitie komt.

De formatie gaat ook langer duren omdat het debat over het verslag van Willink naar verwachting niet deze week, maar pas na het meireces van de Kamer plaats zal vinden.

Terug