Achterban PvdA en GroenLinks zijn bezorgd om mogelijke kabinetsdeelname

De PvdA en GroenLinks lijken de deur naar kabinetsdeelname op een kier te hebben gezet. Toch is de achterban van beide partijen bezorgd over eventuele kabinetsdeelname. De motie van PvdA en GroenLinks bij het debat over de notulen van de minsterraad om de bestuurscultuur aan te pakken was ook gesteund door de VVD en CDA. Hierdoor staan de fractievoorzitters van de twee partijen open voor formatiegesprekken. En ook voor de VVD en het CDA lijkt kabinetsdeelname met D66, GroenLinks en PvdA een logische stap.

De achterban van de twee partijen lijken niet veel te voelen voor kabinetsdeelname, zo meldt het AD. Volgens leden van GroenLinks is deelname aan een kabinet met Mark Rutte “ongeloofwaardig” omdat GroenLinks laatst nog een motie van wantrouwen tegen Rutte had gesteund. Ook vindt een raadslid van GroenLinks dat Rutte “symbool staat voor de verkeerde cultuur.” Ook is de achterban van GroenLinks bang dat Jesse Klaver te graag wil deelnemen aan het kabinet en daardoor te veel compromissen zal sluiten en inhoudelijke offers brengt.

Ook bij de PvdA is er onrust over mogelijke deelname aan een kabinet. Bij de partij zien ze deelname niet zitten omdat ze bang zijn dat de partij bij de volgende verkiezingen wederom grote verliezen zal leiden. Dit gebeurde ook bij de verkiezingen in 2017 na deelname aan kabinet Rutte II. Toen zakte de partij van 38 zetels, naar 9 zetels in de Kamer. Ook verwachten ze dat een kabinet met CDA en VVD zal leiden tot een rechtsbeleid zonder “menselijke maat.”

Uiteindelijk bepalen de leden van de PvdA en GroenLinks over eventuele kabinetsdeelname. Zij moeten op de partijcongressen stemmen over het regeerakkoord.

Terug