Kamerleden Van Haga, Ephraim en Smolders stappen uit FvD, maar blijven in de Kamer

Gisteren maakte Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders in een persbericht op Twitter bekend dat zij uit Forum voor Democratie stappen. De drie Kamerleden gaan samen verder als zelfstandige fractie.

Volgens de verklaring is een “verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt” en is daarom door de drie Kamerleden besloten om de partij te verlaten. Wel laten ze weten dat het verkiezingsprogramma van FvD nog steeds leidend is bij het Kamerwerk dat zij doen.

Hans Smolders laat weten dat er geen ruzie is en dat het vertrek in onderling overleg is gegaan. Voor Van Haga is de omstreden ‘vrijheidsposter’ die FVD liet maken in aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag aanleiding geweest voor zijn vertrek. Op een essay waar Baudet inging op de poster was geen kritiek mogelijk volgens Van Haga. “Het was aansluiten of niet.”

Hoe deze nieuwe fractie gaat heten of wie de fractievoorzitter gaat worden is nog niet duidelijk. In de Tweede Kamer zitten nu achttien partijen, nog nooit waren dat er zoveel.

Terug