Zeven partijen waren op bezoek bij informateur Hamer

Vanochtend waren zeven partijen gezamenlijk op bezoek bij informateur Mariëtte Hamer. VVD, D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie kwamen samen langs om te praten over onder andere het crisis- en herstelbeleid. Na afloop van het gesprek vertelden de fractievoorzitters dat het een goed gesprek was geweest. Over de inhoud van het gesprek wilden ze echter weinig kwijt.

Volgens Mark Rutte (VVD) was afgesproken om zo weinig mogelijk met de pers over de inhoud van het gesprek te praten omdat dit het formatieproces ten goede komt. Sigrid Kaag (D66) zei na afloop dat het een goed gesprek was. Zowel grote als kleine partijen voelen volgens haar de verantwoordelijkheid voor het herstel van Nederland. Hier voegde ze nog wel aan toe dat het niet betekent dat de partijen die vandaag met elkaar spraken ook samen een coalitie gaan vormen.

Wopke Hoekstra (CDA) was na het gesprek van mening dat het er nog niet om gaat wie met wie gaat regeren. Volgens hem wilde de informateur met het gesprek onderzoeken welke partijen inhoudelijk met elkaar om de tafel zouden kunnen gaan. Hoekstra benadrukte dat hij graag tempo met de formatie wil maken. Gert-Jan Segers (CU) was optimistisch en wacht af waar de informateur mee komt. De PvdA en GroenLinks hebben nogmaals benadrukt dat zij alleen samen over een coalitie zullen onderhandelen. Volgens Lilian Marijnissen (SP) heerst er bij haar partij vooral bescheidenheid. De SP hoeft daarom ook niet in een kabinet.

Naar verwachting praat informateur Hamer deze week met nog twee clusters van partijen. Vermoedelijk zullen de PVV, Forum voor Democratie, groep-Van Haga en JA21 samen uitgenodigd worden.

Terug