Ziekmelding Omtzigt kan zorgen voor doorbraak formatie

Pieter Omtzigt (CDA) zit al maanden ziek thuis en heeft dinsdag officieel via twitter laten weten dat hij zich heeft ziekgemeld bij de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. Hij zal worden vervangen door Henri Bontenbal. Volgens de Volkskrant hopen betrokkenen dat er nu een doorbraak komt in de formatie omdat Wopke Hoekstra nu vrij spel heeft om te onderhandelen bij de formatie.

Omtzigt is fysiek niet aanwezig op het Binnenhof, maar toch is zijn invloed daar zichtbaar. Betrokkenen voorspellen dat de invloed van Omtzigt ook zichtbaar zal zijn bij de coalitieonderhandelingen en dat zijn ideeën over een nieuwe bestuurscultuur meegenomen zullen worden bij de vorming van een nieuw kabinet.

Nu Omtzigt tijdelijk vervangen wordt, lijkt het formatieproces overzichtelijker te worden. Voor Hoekstra was het lastig om zonder de steun van Omtzigt de formatiegesprekken te beginnen. Nu kan Hoekstra samen met Rutte praten over een nieuw kabinet.

Vandaag worden de volgende stappen gezet in de formatie. Informateur Hamer praat vandaag namelijk met VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie. Het was voor deze mogelijke regeringspartners nog onduidelijk of het CDA überhaupt plaats zou nemen aan de formatietafel, maar Hoekstra lijkt nu dan toch steun te hebben voor onderhandelingen vanuit de gehele CDA-fractie.

Bij potentiële regeringspartners wordt er voorzichtig gesproken over een mogelijke doorbraak in de formatie, maar de komende weken moeten meer duidelijkheid geven over hoe het CDA er in staat. Voor de VVD is dit positief nieuws omdat Mark Rutte het CDA graag betrekt bij de formatiegesprekken over een nieuw kabinet.

Tegen de NOS zei Hoekstra dat de ziekmelding van Omtzigt voor hem geen gevolgen heeft voor de formatie. De fractievoorzitter zegt dat hij nog steeds hetzelfde naar de formatie kijkt als vorige week. Hoekstra ziet het CDA dus zowel in de oppositie als in de coalitie plaatsnemen.

 

Terug