Vertrouwen in Hoekstra bij CDA onder druk

Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat de CDA-kiezers erg verdeeld zijn over de gevolgen van de kwestie Omtzigt bij de formatie. De kiezers zien dat partijleider Wopke Hoekstra het moeilijk heeft en dit schaadt het imago van de partij en kost hen zetels.

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat bijna 40 procent van de CDA-stemmers wil dat de partij met de VVD van Mark Rutte gaat onderhandelen over mogelijke deelname aan de coalitie. Volgens hen kan Hoekstra dit ook doen zonder toestemming van Pieter Omtzigt. Voor deze groep kiezers is het vooral belangrijk dat het CDA in de regering komt.Daar staat een andere groep, 30 procent van de kiezers, tegenover die graag instemming van Omtzigt ziet voordat er geformeerd kan worden met het CDA. Volgens hen verdient Omtzigt een plek aan de formatietafel vanwege het hoge aantal voorkeursstemmen dat Omtzigt bij de verkiezingen kreeg. Er zijn ook nog kiezers die willen dat het CDA helemaal niet gaat regeren met Rutte. Zij zien de partij dan liever in de oppositie.

Het onderzoek vroeg ook naar het vertrouwen in Hoekstra. Uit het onderzoek is gebleken dat 70 procent van de kiezers nog wel achter Hoekstra staat, maar dit is een stuk minder dan andere partijleiders. Zo heeft bij de achterban van de VVD, D66 en PVV meer dan 90 procent van de kiezers nog vertrouwen in hun fractievoorzitter.

Terug