Rutte geen voorstander van coalitie met PvdA en GroenLinks

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte is het eens met CDA-leider Hoekstra dat een coalitie met de PvdA en GroenLinks niet voor de hand ligt. Na zijn gesprek van vanochtend met informateur Hamer en D66-leider Kaag vertelde Rutte aan de NOS dat de twee linkse partijen politiek gezien te ver van de VVD en het CDA afstaan. De komende weken moet het volgens hem duidelijk worden welke partijen tot “een zo dun mogelijk regeerakkoord kunnen komen”.

Hoekstra zei na afloop van de ministerraad dat zijn partij “er constructief in staat”. Volgens hem zijn er allerlei combinaties mogelijk met de ChristenUnie, met Volt, of met JA21 in een gedoogvariant. Wat Hoekstra betreft ligt het dan ook niet voor de hand om de “minst logische” combinatie, namelijk die met PvdA en GroenLinks te onderzoeken. Kaag herhaalde vandaag nog maar eens dat ze met partijen aan de rechter- en linkerkant wil samenwerken in een zo progressief en stabiel mogelijk kabinet.

Terug