VVD en CDA zien voorkeurscoalitie van D66 niet zitten

De voorkeurscoalitie van D66 met VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks heeft nauwelijks steun vanuit de VVD en het CDA. Voor Sigrid Kaag (D66) is deze coalitie de meest wenselijke optie, maar zowel voor als achter de schermen is hierover bij de VVD en CDA onrust ontstaan.

Volgens het CDA en de VVD komt er zo een te links kabinet. Ook vragen beide partijen zich af waarom er zoveel partijen in de coalitie moeten komen. Het AD meldt dat bronnen binnen de VVD en het CDA vinden dat de PvdA en GroenLinks elkaar de hand vasthouden en er daardoor onnodig veel partijen in de coalitie komen. Volgens hen is het niet nodig dat er meer partijen in een coalitie komen dan nodig is voor een meerderheid.

Het is ook een mogelijkheid om via een gedoogconstructie met JA21 of de ChristenUnie een meerderheid te verkrijgen. Over de variant met GroenLinks en PvdA hebben al verschillende kopstukken van de VVD en het CDA laten weten dit niet als ideale samenstelling voor een kabinet te zien. Zo liet Klaas Dijkhof van de VVD weten dat het voorstel van Kaag ‘niet zo empathisch’ is.

Terug