Hamer praat vandaag met fractievoorzitters in duo’s

Vandaag praat informateur Hamer met drie duo’s van fractievoorzitters. De partijen die zijn uitgenodigd zijn potentiële coalitiepartners, maar de duo’s zijn zo ingedeeld dat ogenschijnlijke tegenpolen met elkaar gaan praten. Onderling bestaan er verschillende blokkades voor het vormen van een nieuwe coalitie. Partijen hebben elkaar al uitgesloten of houden juist aan elkaar vast.

Als eerste komen Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) op gesprek. Hoekstra wil liever geen coalitie met twee linkse partijen, waaronder GroenLinks. Klaver vindt het bij voorbaat uitsluiten van linkse partijen daarentegen niet verstandig.

Na Hoekstra en Klaver komen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) langs bij de informateur. Ook deze twee partijen staan op een aantal onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar, met name op het gebied van medisch-ethisch vraagstukken. Kaag heeft aangegeven het liefst niet met de ChristenUnie te regeren, maar ook Segers is heeft zo zijn twijfels om onderdeel te zijn van een nieuwe coalitie.

Als laatste praat Hamer met Mark Rutte (VVD) en Lilianne Ploumen (PvdA). Ook Rutte ziet niet veel in een coalitie met zowel GroenLinks als PvdA en sluit zich daarmee aan bij de opvattingen van Hoekstra.

De zes partijen die vandaag langs gaan bij de informateur lijken serieuze gesprekspartners te worden voor een coalitie. Andere partijen hebben elkaar al uitgesloten of zelf aangegeven niet in een coalitie te willen.

Terug