Memo van Omtzigt lijkt formatie overhoop te halen

Gisteravond lekte er een vertrouwelijk document uit waarin Pieter Omtzigt veel kritiek uit op zijn partij het CDA. In het document schrijft Omtzigt te zijn uitgescholden, heeft hij zich binnen de partij niet veilig gevoeld en stuitte zijn aanhang binnen de partij op tegenwerking. Het document was gericht aan Liesbeth Spies voor het rapport over de verkiezingsnederlaag. Omtzigt zit momenteel ziek thuis en heeft zich laten vervangen als Kamerlid.

Toen Omtzigt zich officieel ziek meldde als Kamerlid leek het CDA beter in de formatie te komen. Waar Wopke Hoekstra eerst het initiatief bij de VVD en D66 had gelegd, ging hij nu zelf ook mee onderhandelen en stelde hij eisen over wie er aan tafel mee mochten onderhandelen.

De memo van Omtzigt lijkt de formatie weer overhoop te hebben gegooid. De vraag is of de relatie tussen Hoekstra en Omtzigt nog goedkomt en wat voor gevolgen dat voor de formatie gaat hebben. Sinds de verkiezingen is de stabiliteit van het CDA een belangrijk discussiepunt en wordt gevreesd voor het uiteenvallen van de partij. De stabiliteit is er tijdens het formatieproces door onder andere de gelekte notitie van ‘functie elders’ over Omtzigt niet beter op geworden.

Terug