Omtzigt verlaat het CDA, gevolgen voor formatie nog onduidelijk

Pieter Omtzigt heeft dit weekend op twitter laten weten zijn lidmaatschap bij het CDA op te zeggen. Hij geeft aan terug te willen keren als onafhankelijk Kamerlid, maar zegt nog niet te weten hoe hij zijn politieke toekomst vorm wil geven. Omtzigt zit de komende tijd nog ziek thuis en is tijdelijk vervangen in de Tweede Kamer. Daarom behoudt het CDA ook tijdelijk 15 zetels in de Kamer. Bij de terug keer van Omtzigt zullen er 19 fracties in de Tweede Kamer zitten, een recordaantal.

Wat voor gevolgen dit heeft voor de formatie is nog niet duidelijk. Een zetel minder is voor het behalen van een Kamermeerderheid in ieder geval geen obstakel. Een combinatie van VVD, D66, CDA en Volt of JA21 levert door Omtzigts vertrek geen meerderheid meer op, maar dit was nooit een serieuze optie. Laurens Dassen (Volt) had namelijk al eerder aangegeven niet mee te willen regeren.

Wopke Hoekstra, fractievoorzitter van het CDA, speelde de afgelopen weken een geringe rol tijdens de formatiegesprekken. Maar daar leek verandering in te komen toen Omtzigt vervangen werd in de Kamer. Hoekstra sprak zich meer uit over zijn voorkeuren voor een nieuwe coalitie. Bijvoorbeeld dat hij een coalitie met zowel de PvdA als GroenLinks niet ziet zitten.

Wat betreft de formatie is het nu de vraag hoe het verder moet. Het is hoogst onzeker of het mogelijk is om met het CDA te regeren nu de partij instabiel lijkt. Ook is het afwachten wat Omtzigt gaat doen wanneer hij terugkeert in de Tweede Kamer. Het is moeilijk te voorspellen of meerdere Kamerleden zich bij Omtzigt gaan aansluiten.

Vandaag gaat de formatie verder en praat Wopke Hoekstra samen met de informateur eerst met Gert-Jan Segers (CU) en daarna met Lilianne Ploumen (PvdA).

Terug