Achterban GroenLinks en PvdA: alleen beide partijen in de coalitie

Zowel PvdA als GroenLinks hebben sinds de verkiezingen laten weten dat zij alleen samen deel willen nemen aan een nieuwe coalitie. Momenteel lijkt het daarom ondenkbaar dat de twee partijen elkaar loslaten gedurende de formatie. Trouw heeft lokale fractievoorzitters van de partijen gevraagd hoe zij er over denken.

Lokale fractievoorzitters van beide partijen willen inderdaad dat de partijen alleen samen deelnemen aan een nieuw kabinet. Jan van der Does, GroenLinks fractievoorzitter in Weesp, verwoordde dit als volgt: ““Als één van de partijen gaat meeregeren, zal dat voor Jan Joker zijn”.

Andere fractievoorzitters stelden dat het een blamage zou zijn indien slechts één van de twee partijen deel zou nemen aan een kabinet, omdat er dan beloftes worden gebroken die aan de kiezer zijn gedaan. De andere optie is daarom dat de twee partijen samen gaan werken in de oppositie.

Verschillende fractievoorzitters vinden ook in bredere zin dat  dat de linkse partijen juist nu hun “stempel moeten drukken” op de coalitie. Zodoende wordt de gewone Nederlander niet vergeten, aldus de respondenten.Over de vraag of de partijen met Rutte willen regeren zijn ze verdeeld, maar realistisch. Volgens de fractievoorzitters blijft Rutte bij de VVD en is een kabinet met hem onvermijdelijk. De partijen moeten daarom de afweging maken of het de moeite waard is om met Rutte te regeren.

Terug