Formatie zit nog muurvast

Gisteren heeft informateur Hamer weer een aantal gesprekken gehad met de fractievoorzitters van de VVD, CDA en D66. Wopke Hoekstra (CDA) en Mark Rutte (VVD) kwamen samen langs. Daarna had Hoekstra een gesprek met Sigrid Kaag (D66). Rutte en Kaag sloten de dag gezamenlijk af bij informateur Hamer. Volgens Hamer gaat de formatie gestaag door. Wel geeft ze aan meer tijd nodig te hebben. Sommige partijen verwachten dat de informateur deze week nog met iets komt, andere partijen constateren dat de formatie muurvast zit.

Na afloop zei Hoekstra dat het vooral weer over de inhoud is gegaan. Verder zei hij dat het een goed gesprek was geweest met Kaag. Daarnaast benadrukt hij nogmaals dat er meer varianten voor een coalitie voor het CDA mogelijk zijn, meer dan met GroenLinks en PvdA. Hoekstra had al meerdere keren aangegeven dat hij een coalitie met PvdA en GroenLinks niet ziet zitten. Toch zegt GroenLinks dat dit nu juist een verstandige keuze zou zijn omdat het zorgt voor stabiliteit mocht het CDA meer zetels kwijtraken na het vertrek van Pieter Omtzigt.

Mark Rutte zei gisteren dat hij het CDA ondanks de huidige situatie een betrouwbare partij blijft vinden. Verder zei Rutte niet te weten hoeveel gesprekken er nog gevoerd moeten worden voordat er een nieuwe fase van de formatie komt.

Andere partijen willen graag dat de huidige verkennende fase wordt afgerond. Wat betreft D66 kan de informateur ook met een tussenrapport over de overeenkomsten bij de partijen komen, dan kunnen er wel al onderhandelingen plaatsvinden.

Terug