Economisch herstel lijkt ook invloed te hebben op de formatie

Vandaag is het drie maanden geleden dat er verkiezingen werden gehouden. Na de verkiezingen werd er gezegd dat de formatie snel moest gaan omdat er een herstelplan moest komen om de economie na de coronacrisis te herstellen. Nu lijkt de economie weer te herstellen en lijkt de formatie muurvast te zitten. Bij Nieuwsuur werd er gisteren gesproken over wat voor gevolgen het economisch herstel kan hebben op de formatie.

Volgens politiek verslaggever Arjan Noorlander kan er, nu het herstelplan niet meer het belangrijkste onderwerp is van de formatie, er echt geformeerd worden. De partijen zijn het er allemaal over eens dat er als eerste gekeken moet worden naar het herstel na corona. Verder willen partijen ook investeren in het onderwijs, moet de woning- en arbeidsmarkt aangepakt worden, moet de stikstofproblematiek opgelost worden en willen partijen “groen uit de crisis” komen. Ondanks de consensus onder de partijen over de bovenstaande onderwerpen, lijkt er niet veel te gebeuren bij de formatie. Volgens Noorlander zitten de partijen vast in een “beeldvormingsdiscussie” en bijten partijen zich stuk op de vraag over wie met wie moet gaan regeren.

Terug