Welke opties liggen er vandaag op tafel bij de informateur?

Vandaag spreekt informateur Hamer gezamenlijk met de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. Drie maanden na de verkiezingen lijkt het er vandaag op dat er gepraat wordt over wie met wie in een kabinet wil samenwerken. Er zouden vandaag een aantal opties op tafel liggen.

Als eerste kan de informateur Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66), de winnaars van de verkiezingen, vragen om samen een regeerakkoord te schrijven. Een andere optie is om Rutte het alleen te laten schrijven. De andere partijen kunnen zich in beide gevallen aansluiten op basis van de beleidsplannen.

Een andere optie is om met de zes partijen die vandaag langskomen te kijken naar welke partijen door kunnen met praten over mogelijke coalitiedeelname. De zes partijen hebben aangegeven een deelname aan een nieuw kabinet niet af te wijzen, maar er zijn onderlinge blokkades waardoor de formatie nog niet verder is gekomen.

Vandaag zou er volgens politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag, een doorbraak kunnen komen. Vullings denkt dat de informateur de druk zal gaan opvoeren. Het is ook mogelijk dat er vandaag niks uitkomt en dat informateur Hamer haar opdracht teruggeeft.

Terug