Lange formatie mogelijk goed voor de economie

Het is meer dan drie maanden geleden dat de verkiezingen zijn gehouden en van een mogelijke coalitie lijkt nog geen sprake. Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO, Marieke Blom van ING en Ester Barendregt van Rabobank waren te gast in het tv-programma Buitenhof en spraken over de lange formatie en de gevolgen voor de economie.

De lange formatie zou wel eens ervoor kunnen zorgen dat de economie zich natuurlijk hersteld en dit zou de overheid een duur herstelplan schelen. Volgens Phlippen zou dit veel geld vrij maken voor structurele problemen die naar voren zijn gekomen tijdens de crisis. Eerder gaf De Nederlandsche Bank een vergelijkbaar advies. Die stelde al dat het nieuwe kabinet niet meer met nieuwe maatregelen hoeft te komen om het economisch herstel te stutten.

Volgens Blom moet het nieuwe kabinet zich gaan richten op andere dossiers waar snel iets aan moet worden gedaan zoals de klimaatcrisis, de woningcrisis en de toenemende vermogensongelijkheid.

 

Terug