“Plan A” lijkt geen mogelijkheid

Vandaag spreekt informateur Hamer individueel met de zes fractievoorzitters van de partijen die mogelijk een nieuwe coalitie kunnen vormen. De centrale vraag bij deze gesprekken is of “plan A” door kan gaan. Dit plan is volgens informateur Hamer dat de VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie met elkaar om de tafel gaan en dat hier een goede coalitie uit voortkomt.

Afgelopen weekend hadden deze zes partijen van de informateur meegekregen dat ze onderling moesten overleggen over welke optie voor hun de voorkeur heeft. Het lijkt erop dat de impasse niet is doorbroken en “plan A” van tafel is. VVD en CDA willen nog steeds niet met PvdA én GroenLinks onderhandelen. Deze partijen hebben de voorkeur voor een doorstart van de vorige coalitie met D66 en ChristenUnie. Iets wat D66 niet ziet zitten vanwege de verschillen op medisch-ethische kwesties met de ChristenUnie.

Wat er na de gesprekken van vandaag gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat de vraag over wie met wie wil regeren dan nog niet is beantwoord, waardoor de informateur haar eindverslag nog niet kan inleveren.

Terug