De formatietactiek van de VVD

Nu de formatie met zomerstop is gegaan, blijft wat binnenkamers is besproken tot half augustus geheim. Toch is afgelopen tijd de formatietactiek van de VVD in de Tweede Kamer zichtbaar geworden. De VVD houdt de kaarten tegen de borst. Zo kan Mark Rutte, mocht hij dat willen, zowel met rechtse als links partijen een coalitie vormen. Eén duidelijk standpunt neemt Rutte wel in: de VVD wil met het CDA regeren. Na de blunder van verkenner Kasjsa Ollongren met de notie over Pieter Omtzigt, werden de aantekeningen van de verkenners met de buitenwereld gedeeld. In deze aantekeningen was het zoeken naar een concrete stellingname van de VVD. Het is duidelijk dat op de grote thema’s Rutte niet te veel prijs geeft om zo de handen vrij te hebben om in de formatie straks vele kanten op te draaien.

Terug