Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren (PvdD) is opgericht in 2002. De directe reden was het terugdraaien van een aantal diervriendelijke regels door het kabinet Balkenende I. Een jaar later deed de partij voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij haalde de kiesdrempel echter niet. Dit veranderde in 2006: de PvdD debuteerde in de Tweede Kamer met 2 zetels. De partij telt ruim 12.000 leden. Marianne Thieme is partijleider en Floriske van Leeuwen is  partijvoorzitter.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 5 zetels

Terug

Alle PvdD-Kamerleden:

NaamVorige functieProvincieWoonplaatsAantal voorkeursstemmen
Marianne ThiemeLid Tweede Kamer, fractievoorzitterUtrechtMaarssen261.658
Esther OuwehandLid Tweede KamerZuid-HollandLeiden18.936
Lammert van RaanLid Provinciale Staten Noord-HollandNoord-HollandAmsterdam2.529
Frank WassenbergLid Tweede Kamer ten tijde van ziekte Esther Ouwehand, lid landelijk bestuurLimburgGeleen2.773
Femke Merel ArissenLid Provinciale Staten UtrechtUtrechtHuis ter Heide6.131

Presentatie verkiezingsprogramma
Zondag 30 oktober presenteerde de Partij voor de Dieren haar verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Het 36-pagina’s tellende document werd op het verkiezingscongres van 27 november vastgesteld. Lees het definitieve programma hier.

lijstduwer pvddOp het najaarscongres van 27 november is huidig fractievoorzitter Marianne Thieme verkozen tot lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Thieme is sinds de oprichting van de partij lijsttrekker.

Marianne Thieme
Marianne Thieme (Ede, 6 maart 1972) studeerde Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met als specialisatie bestuursrecht. In 1997 studeerde Thieme af, waarna zij werkzaam was bij onderzoeksbureau B&A Groep in Den Haag. In 2001 werd ze beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren. In 2002 richtte Thieme de Partij voor de Dieren op, waarmee ze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 kandidaat was als lijsttrekker. De partij haalde toen geen zetel. In 2004 werd Thieme voorgedragen als lijsttrekker voor de partij bij de Europese Verkiezingen van 2004, maar behaalde wederom geen zetels. Na de verkiezingen verruilde Thieme haar functie als beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren in voor de positie van directeur van de Stichting Wakker Dier. In november 2006 deed ze opnieuw mee met de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij ze twee zetels haalde. Sinds 2006 is Marianne Thieme lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Wegens zwangerschapsverlof moest ze in 2012 tijdelijk afstand doen van het voorzitterschap, maar keerde daarna terug in de Kamer.

Totaal aantal stemmen op de Partij voor de Dieren: 335.214
Percentage: 3,2%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 5

Volg PvdD op sociale media:

facebook-colortwitter-color

Het is niet bekend wie er hebben meegeschreven aan het verkiezingsprogramma ‘Plan B’.