PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is in 2006 opgericht door Geert Wilders, nadat hij zich in 2004 afsplitste van de VVD. De partij is lastig te definiëren omdat het zowel conservatieve, liberale, links en rechte opvattingen uitdraagt. De PVV heeft nooit deelgenomen aan een regering, maar was wel de gedoogpartner van het kabinet Rutte-I (2010-2012). De minderheidsregering van Rutte-I  bestond uit de VVD en het CDA. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 15 zetels. De  interne structuur van de PVV verschilt substantieel van de andere politieke partijen in Nederland. Zo is het niet mogelijk om lid te worden van de PVV en kent de PVV geen voorzitter. De partijleider van de PVV is Geert Wilders.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 20 zetels

Terug

Alle PVV-Kamerleden:

NaamOverige informatieProvincieWoonplaatsAantal voorkeursstemmen
Geert WildersLid Tweede Kamer, fractievoorzitterZuid-Holland's-Gravenhage1.258.989
Fleur AgemaLid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage71.229
Vicky MaeijerLid Europees ParlementZuid-HollandKrimpen aan den IJssel6.751
Gidi MarkuszowerLid Eerste KamerNoord-HollandAmstelveen1.101
Sietse FritsmaLid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage1.013
Martin Bosma
Lid Tweede KamerNoord-HollandAmsterdam6.430
Barry MadlenerLid Tweede KamerZuid-HollandRockanje987
Teun van Dijck
Lid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage416
Lilian Helder
Lid Tweede KamerLimburgVenlo3.130
Harm Beertema
Lid Tweede KamerZuid-HollandVoorburg515
Machiel de Graaf
Lid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage619
Dion Graus
Lid Tweede KamerLimburgHeerlen3.725
Raymond de Roon
Lid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage269
Danai van Weerdenburg
Lid Eerste KamerNoord-HollandAmstelveen639
Edgar Mulder
Lid Provinciale Staten OverijsselOverijsselZwolle1.127
Karen Gerbrands
Lid gemeenteraad Den HaagZuid-Holland's-Gravenhage545
Léon de Jong
Voormalig lid Tweede KamerZuid-Holland's-Gravenhage291
Gabriëlle Popken
Lid Eerste KamerZuid-Holland's-Gravenhage390
Alexander Kops
Lid Eerste KamerGelderlandNijmegen679
Roy van Aalst
Persvoorlichter PVV-fractie Provinciale Staten OverijsselOverijsselHengelo1.524

Geert Wilders is de lijsttrekker voor de PVV bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017. De PVV heeft sinds haar oprichting in 2006 geen andere lijsttrekker gekend.

Geert Wilders
Geert Wilders is geboren op 6 september 1963 in Venlo.  Na zijn middelbare school heeft Geert Wilders in Amsterdam een opleiding bij Stichting Opleiding Sociale Verzekeringen gevolgd. Voordat Wilders aan zijn politieke loopbaan begon, heeft hij een aantal deelcertificaten Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit behaald en gewerkt bij de Ziekenfondsraad en Sociale Verzekeringsraad.

Sinds 1990 werkt Geert Wilders op het Binnenhof. Hij startte als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD en werd in 1998 beëdigd als VVD-Tweede Kamerlid. In september 2004 verliet Wilders de VVD-fractie na meningsverschillen en ging hij verder in de Tweede Kamer als Groep Wilders. In 2006 deed Geert Wilders mee namens de PVV aan de verkiezingen en keerde hij terug in het parlement als PVV-fractievoorzitter.

Totaal aantal stemmen op de PVV: 1.372.941
Percentage: 13,1%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 20

Volg PVV op sociale media:

facebook-colortwitter-color

Penvoerder van het verkiezingsprogramma van de PVV is Kamerlid Martin Bosma. Martin Bosma werkt sinds 2004 met Geert Wilders samen, dus sinds het moment dat Wilders zich afscheidde van de VVD. Bosma is één van de meest prominente PVV-Kamerleden. Zo wordt hij de ‘partijideoloog’ genoemd, is hij fractiesecretaris en heeft hij onderhandeld over de invulling van de bezuinigingen bij de formatie van het kabinet-Rutte I (VVD-CDA met gedoogpartner PVV).

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft Bosma Politicologie gestudeerd en in de Verenigde Staten Sociologie. Voor zijn politieke carrière was Bosma werkzaam als journalist en als directeur van de Nederlandse Radio Groep.

Naast Bosma hebben, volgens RTL, ook de Kamerleden Madlener, Fritsma en partijleider Wilders meegeschreven aan het verkiezingsprogramma.